(Foto: Press freedom in the EU (2019- 2020)/Multimedia Centre/Evropski Parlament)

 

Evropski poslanci so Komisijo in Svet pozvali, naj odločno stopita v bran svobodnim in neodvisnim medijem, ki so bistvenega pomena za demokratične družbe.

V sredini razpravi s komisarko Jourovo in portugalsko državno sekretarko Zacarias je večina poslancev in poslank poudarila pomen svobodnih medijev za demokracijo ter vztrajala, da je treba zagotoviti njihovo neodvisnost in preprečiti politično vmešavanje v njihovo delo. Komisijo so pozvali, naj stori več za zaščito novinarjev v Evropi, ter Svet k zaključku postopkov po 7. členu v zvezi z Madžarsko in Poljsko. Nekateri so bili mnenja, da je treba aktivirati mehanizem za pogojevanje finančnih izplačil z vladavino prava. Več poslancev Evropskega parlamenta pa je razpravo zavrnilo kot politično pristransko in menilo, da je stanje v zadevnih državah članicah pomanjkljivo predstavljeno ter odraža nestrpnost do drugačnih mnenj.

Razpravo si lahko ogledate tukaj.

Ozadje Razpravo so sprožile nedavna odločitev o nepodaljšanju frekvenc Klubradiu na Madžarskem, predlagane nove dajatve na prihodek iz medijskega oglaševanja na Poljskem ter poročila o političnem vmešavanju v slovenske medije. Novembra 2020 je Parlament sprejel resolucijo o Krepitvi medijske svobode, varstvu novinarjev v Evropi, sovražnem govoru, dezinformacijah in vlogi platform.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo